Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΧΕΡΟΥΛΙΩΝ
    *  ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ

    *  ΑΦΙΣΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΚΛΠ.

    *  ΣΚΗΝΙΚΑ (ΣΑΡΑΓΙΑ ΚΛΠ.)

    *  ΜΠΕΡΝΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ

    *  ΧΕΡΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΙΓΟΥΡΕΣ

    *  ΑΛΜΠΟΥΜ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

    *  ΦΙΓΟΥΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ

    *  ΤΟ ΚΙΒΟΥΡΙ ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΤΕ

               * ΕΜΕΙΣ

               * ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ

               * ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΑΣ

               * ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΑΣ

               * ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ

               * ΚΙ ΕΣΕΙΣ

   Καραγκιόζης1950

 

 

 

 

 

03. Για ακόμη μικρότερες φιγούρες μπορούν να κατασκευαστούν χερούλια από σύρμα λεπτότερο, που από την μια μεριά λυγίζεται για να δημιουργηθεί λαβή οβάλ, όπως του ψαλιδιού, ενώ στην άλλη δημιουργείται ορθή γωνία . Το σύρμα καλύπτεται με σωληνάκι στάγδην άρδευσης Φ3 και καταλήγει σε πλαστικό εξάρτημα υδροληψίας επίσης Φ3 (κομμένο μαζί με το πλατύ στρογγυλό του) αφήνοντας το σύρμα ακάλυπτο 2 εκ. από το τέρμα. Το άλλο άκρο, που έχει γίνει λαβή, δένεται στο σημείο επιστροφής με πλαστικοποιημένο σύρμα λεπτό. Και εδώ ένα κατάλληλα διαμορφωμένο κομμάτι από φύλλο PVC (ζελατίνα) στερεώνεται στην φιγούρα και την συνδέει με  το χερούλι, για να λειτουργεί όπως ακριβώς και το προηγούμενο.

 

 

 

02. Για μικρότερες φιγούρες μπορούν να κατασκευαστούν χερούλια από σύρμα τριάρι, που το ένα άκρο του καρφώνεται σε "χερούλι λίμας", μάλλον μικρό, ενώ το άλλο άκρο του λυγίζεται σε ορθή γωνία 1,5 εκ. από το τέρμα αφού πρώτα μπει ένα σωληνάκι στάγδην άρδευσης Φ4, που καλύπτει το σύρμα και καταλήγει σε πλαστικό εξάρτημα υδροληψίας επίσης Φ4 (κομμένο μαζί με το πλατύ στρογγυλό) αφήνοντας το σύρμα ακάλυπτο για 2 εκ. Ένα μικρό κομμάτι από φύλλο PVC (ζελατίνα) διπλωμένο και στο δίπλωμα, που μοιάζει με λούκι, έχει μικρή εγκοπή συνδέει το χερούλι με την φιγούρα, στην οποία στερεώνεται. Από την εγκοπή μπαίνει το χερούλι και δουλεύει σαν μεντεσές. Και ξαναβγαίνει,αλλά όχι από μόνο του.

 

 

 

01. Τα επαγγελματικά χερούλια ή σούστες κατασκευάζονται από μπετόβεργες πάχους ανάλογα με το βάρος που έχουν οι φιγούρες και μήκους ανάλογα με το μέγεθός τους. Με χτύπημα και λιμάρισμα το ένα άκρο παίρνει την μορφή καρφιού και το άλλο λαμαρίνας που κόβεται σε σχήμα σταυρού με το έξω άκρο του στρογγυλεμένο και με τρύπα στην μέση. Το πρώτο  καρφώνεται σε "χερούλι λίμας " ξύλινο ή πλαστικό, ενώ στο άλλο στερεώνεται ένα διπλωμένο κομμάτι τενεκέ που συνδέει το χερούλι μέσω μιας υποδοχής, από την οποία περνάει ένα προκάκι με μικρό κεφάλι, με την φιγούρα, στην οποία βιδώνεται με βίδα πλακέ. Το χερούλι  έτσι μπορεί και λειτουργεί σαν μικρός μεντεσές και είναι από τα πιο αξιόπιστα.